Care sunt beneficiile uleiurilor presate la rece si cum le putem folosi

Spread the love

Este binecunoscut faptul ca uleiurile presate la rece au extrem de multe beneficii asupra organismului nostru, atat la interior, cat si la exterior. Fiindca sunt obtinute prin presarea mecanica a semintelor, nucilor sau plantelor, uleiurile acestea sunt nerafinate chimic, pastrandu-si toate proprietatile benefice. Sunt bogate in acizi grasi esentiali, vitamine, antioxidanti si minerale, fiecare tip de ulei actionand asupra diverselor afectiuni.

Uleiurile presate la rece trebuie sa faca parte dintr-o alimentatie sanatoasa, iar consumate cu regularitate, aduc beneficii asupra ficatului, pielii, previn imbatranirea precoce, corpul se echilibreaza la nivel hormonal, hipertensiunea arteriala este prevenita, ajuta la scaderea colesterolului si chiar pot scadea riscul de aparitie a unui accident vascular.

Uleiul de susan alb

Extern, uleiul de susan alb poate fi folosit pentru ingrijirea tenului cu exces de sebum, previne si reduce aparitia ridurilor, are efect hidratant oferind elasticitate pielii, este un bun regenerant celular, cicatrizant, dermonutritiv, potrivit chiar si pentru ingrijirea cavitatii bucale si nazale. Are efect antioxidant, ajuta la retinerea mai buna a vitaminei E in organism. Este un bun antiinflamator, ajutand la calmarea durerilor articulare.

Intern, uleiul de susan are actiune antivirala si detoxifianta, ajuta la fortificarea imunitatii, reduce colesterolul din sange si este un bun ajutor chiar si in tratarea insomniei.

Uleiul de nuca

Acest ulei este bogat in acizi grasi omega 3, niacina si vitaminele B1, B2, B3, E. Este o sursa importanta de fosfor, seleniu, zinc, magneziu, calciu si fier. Antioxidantii prezenti in uleiul de nuca ajuta la eliminarea toxinelor din organism, ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, mentinand elasticitatea peretilor arteriali, astfel reducand si riscul de aparitie a bolilor inimii, normalizeaza nivelul trigliceridelor din plasma si ajuta la scaderea colesterolului. 

Ca proprietati externe, uleiul de nuca ajuta la vindecarea eczemelor si este un regenerant capilar, utilizat atat in prevenirea, cat si tratarea calvitiei, mentine parul si pielea sanatoase, frumoase, elastice si le imbunatateste textura. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi si previn imbatranirea timpurie a celulelor.

Uleiul de seminte de in

Acesta este folosit de mii de ani, mai ales in cultura mediteraneana. Acesta sustine metabolismul lipidelor, este un bun ajutor in lupta cu kilogramele in plus, este un laxativ natural, contribuind la eliminarea toxinelor din corp. In acelasi timp, uleiul de seminte de in ajuta la tratarea constipatiei si diareei, simptomele deranjante precum balonarea, flatulenta si oboseala.

Ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, inima este mai sanatoasa, datorita acidului linoleic, mentinand vascozitatea normala a sangelui. Ajuta la prevenirea cancerului de san, ajuta la tratarea eczemelor pielii, hidratand-o si oferindu-i elasticitatea necesara, este cicatrizant si emolient. Totodata, acest ulei ajuta la sustinerea mecanismelor naturale de ameliorare a simptomelor de ochi uscati.

Uleiul de in poate mari nivelul de serotonina, ajutandu-te astfel sa ai o stare mai buna, mai pozitiva si un psihic mai sanatos, dat fiind faptul ca deficitul de serotonina duce la probleme precum anxietatea, depresia, irascibilitatea, insomnia si atacurile de panica.

Natura va fi mereu de partea noastra, asa ca  este bine sa ne folosim de ea, pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Adauga si tu in alimentatia zilnica uleiurile noastre presate la rece, naturale, vindecatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *